fredag 5 augusti 2011

Till Köpenhamn......

...eller Copenhagen eftersom danskarna bara ville tala engelska med oss.


I måndags åkte Spohie, Emelie och jag till Köpenhamn. Vi reste tåg och det tog oss bara 1 timme och 45 minuter,  jättesmidigt och billigt, 560:- t o r för 3 personer. Tänk bara vad brobiljett och parkering hade kostat samt 25 mil bensin!
När vi anlänt till Huvudbangården och tagit några steg på Ströget blev vi genast sugna på dansk smörrebröd med god dryck till. Tydligen är det förbjudet att sätta upp skyltar på Ströget eftersom det stod "levande" plakatbärare lite här och var. De pekade mot olika näringsställen som låg en bit ner i smalgatorna, men vi valde en plats på ett torg där betjäningen var rask och trevlig.


Så började vi då strosa på Ströget och gick i och ur affärer, mest klädbutiker förstås. Det var mest ungdomsbutiker med hög och skrällig musik och varuutbudet var sommarkläder på rea. Tur vi inte hade karlar med oss .......


Vi var dock lite seriösa och var inne i Royal Copenhagen Porslin butik samt kollade vacker design hos Georg Jensen. De "fina" märkesbutikerna fick avstå idag men Emelie hade hört om en affär som heter Abercrombie & Fitch och den letade vi länge och väl efter. Fann den till slut bakom en diskret dörr och med en enkel skylt på fasaden på Köbmagergade 11 , en tvärgata in från Amagertorg.


När vi steg in genom dörren trodde jag vi hamnat på en nattklubb mitt på blanka dagen. Det var mörkt i lokalen, endast spotlights lyste diskret på hyllor och skyltställ. Lokalen var full av speglar och trapporna upp till nästa våningsplan var av glas som var dämpat belyst. Härlig clubmusik strömmade i lagom volym ur högtalare och då vi kommit en bit in i lokalen kom en snygg välbyggd kille med bar överkropp fram till Emelie och kramade om henne. Hans "tjej" tog ett foto av dom som Emelie sen fick (gratis!!!!). Vänliga expediter gick hela tiden omkring och snyggade till kläderna som vi kollat på och var behagligt hjälpsamma.


Här ser ni mina tjejer i mörkret. Man fick tydligen inte fotografera i butiken, en vänlig kille sa no no men ett kort var OK. Det var ingen lågpris-butik precis, en hoodtröja kostade 720:- danska kr, men så stod det Abercrombie & Fitch på den! Det är ett amerikanskt företag som nu har öppnat butiker också i London och Milano, så kommer ni till Köpenhamn måste ni absolut göra ett besök där, det var en upplevelse!
Vi gick vidare mot vårt mål som var Nyhavn där vi planerat att ta en av sightseeing-båtarna för en rundtur. På vägen passerade vi blomsterförsäljare, winerbrödsbagerier samt spelande indianer och jazzmusiker.








Väl framme i Nyhavn köpte vi oss en stooor dansk glass och steg på rundtursbåten som tog oss under låga broar och mellan 1700-tals magasin som gjort om till "flådiga" kontor ut på kanalerna runt stan. Vi åkte förbi Christiania där nakenbadare vinkade glatt till oss, passerade nya operahuset och var ute vid Langeline hos den Lille Havsfrue.








Det var en väldig blandning på byggnaderna, det fanns liksom inget mellanting, antingen 1700-tal eller supermodernt. Likadant var det med fartygen som låg på redden, det fanns allt mellan krigsfartyg, lyxyacht gamla segelfartyg och kanotpaddlare!
Vi gled också långsamt förbi restaurangen Noma som är en av världens mest berömda krogar med utsökt mat. Det är 6 månaders väntetid för ett bord där men å andra sidan är det så dyrt att man aldrig skulle få för sig att gå dit. Det ser inget vidare ut på utsidan - hur det är där inne har jag ingen aning om.





Rundturen tog 1 timme och jag kan verkligen rekommendera er att göra den, dels var det skönt att vila fötterna dels fick man en helt annan vy av Köpenhamn från sjösidan.
Vi kollade ett par butiker till, åt röde pölser och drack citronvand och styrde sen kosan mot järnvägsstationen där Öresundståget stod och väntade på oss.
Det var en mycket trevlig dag, solen lyste, regnmolnen höll sig borta och temperaturen var behaglig. Den trippen måste vi göra om!




4 kommentarer:

  1. Låter som en helt underbar dag och vad kul att få hänga med tjejerna Så känge sedan jag var över i Danmark men rundtursbåten är ett tips som ska sparas. Jag gillar sådana turer Paddan i Göteborg är jag ett stort fan av.Ni verkar också haft tur med vädret här hemma har det mest regnat hela dagen. Kram

    SvaraRadera
  2. En smärre evighet sedan jag var i Köpenhamn! Citronvand... Får mig att tänka på morfar! Han var inte dansk, men väldigt förtjust i sötsaker:)
    Låter som en läcker och trevlig affär, men jag är så knäpp så min första tanke skulle säkert bli en undran över kvalitén om de släcker ner...:) Den är säkert god dock.
    Och så påminner du mig att jag länge länge tänkt hänga med på båttru här på hemmaplan.

    SvaraRadera
  3. Vilken härlig dag ni haft. Det var länge sen jag var i danmark, men vi har faktiskt pratat om att åka nu under semestern. Bra med lite tips som den där rundtursbåten.

    SvaraRadera
  4. Vilken underbart tripp! Och det låter väldigt billigt med resan!
    Låter som en grymt trendig och dyr butik, där skulle säkert mina äldsta söner trivas, speciellt Anton. Har inte varit i Köpenhamn på jättelänge och aldrig SETT staden som ni gjorde, det vore kanske en mysig weekendtripp för mig och maken sen när valparna fötts och levererats ;-)
    Kram Malin (cannolisblogg)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.