onsdag 11 maj 2011

Halland tur&retur

I går var det åter dags att bege sig  över Hallandsåsen för att gå viltspår hos den välkände och legendariske domaren Kjell Ragnarsson. Han har hållit på i många år och är en noggrann och kunnig domare.

Kjell Ragnarsson

Det var samma gäng som var i farten förra veckan, alltså Arvid, Patrik och Molly med respektive mattar.

Denna gången var det Molly som fick startnummer 1 och vi gick ett spår i omväxlande terräng. Hon flackade lite mer i spåret den här dan och hittade 3 olika djurkadaver längs spåret. Något äckligt luddigt som jag inte hann se vad det var, eftersom jag snabbt fick rycka  henne därifrån på domarens uppmaning. Nästa stopp blev vid ett blodigt rådjurskranium där det kröp grönskimrande flugor, alltså ganska så färskt.
Det var svårspårat med anledning av den torra terrängen, men Molly fann klöven i spårslutet efter 15 minuter. Matte var nöjd och domaren också. Strax vid sidan om klöven låg ett stort älgskelett och en massa  pälstussar strödda vitt omkring. Kjell sa att han brukade ha spårslutet där han lagt klöven igår, men om han hade visst att kadavret låg så nära hade han ändrat. Nu såg han inte kadavret förrän han var klar med spårläggningen och då gick det inte att ändra något. Älgen hade nog dött under vårvintern och sen hade viltsvinen kalasat på honom sen dess.....

Nu var vi klara med vårat och solen hade stigit ytterligare så det började bli rejält varmt. Molly drack girigt av det kylskåpskalla medhavda vattnet, vaktade till och med på sin skål så stackars Arvid fick inte smaka utan blev åthutad av henne. Tydligen jobbigt att spåra :-((.

Molly är varm och vill inte ta klöven i sin mun!

 
Nästa hund ut var Patrik som är på sitt 2:a steg på väg till CH. Vi andra stod och njöt i solen och lyssnade på fågelkvittret och upptäckte dessutom att myggen vaknat efter vintervilan. Patrik var tillbaka efter en liten stund och vi hörde på långt håll att matte pratade med glad röst så vi förstod att det gått bra idag också.

Patrik gör som matte säger och sitter fint och stilla i skogsgläntan!

Så var det dags för Arvid som fick sista spåret idag också. Han var också ganska snabbt tillbaka och hade en nöjd matte i släptåg. Denna gången hade han inte stött på någon hare i sitt spår men matte hade sett vitlsvinspår i spårbörjan.

"Visst är jag fin och duktig" anser Arvid!

Alla hundarna hade spårat på väldigt lika sätt och tagit lika lång tid på sig, 15 min vardera. Kjell så att det var torrt och svårspårat men de hade trots det förhållandevis bra resultat, samtliga erhöll 1:a pris!

Han berättade att spårreglerna skall ändras än en gång. I fjol togs ju kravet på ordinarie prov bort och man blev mer restriktiv med HP. Nu skall blodmängden minskas och reglerna stryras upp så det blir mer lika för alla överallt. Jag vet inte när det skall börja gälla, verkar vara mer som behöver diskuteras innan ändringar genomförs.

När Kjell hade kört plockade vi fram kaffekorgen och satt i jakthyddan och njöt och pratade .....ja vad tror ni, jo hund förstås.......

2 kommentarer:

  1. GRATTIS TILL ER!!!! Så duktiga ni är du och Molly

    SvaraRadera
  2. Grattis!!! Har också hört att det ska bli ändring bla ingen uppspark öppen spårstart mm. betydligt svårare. Kram

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.