söndag 8 april 2012

Påskdagsnöje

Ja, vad tror ni det består av i Mollys Värld?


Jo, ett viltspår i en stor snårig skog!

Äkta paret och viltspårdomarna Johan och Ingela Nilsson hade bjudit in en blandad kompott av hundar med förare till påsknöje i Kågerödskogarna. Det var hundar i olika raser och komna olika långt i sitt spårade. Ett par små chihuahua som aldrig tidigare spårat visade sig väldigt duktiga och hade anlag för att lyckas. Västgötaspetsarna med yviga svansar var enormt taggade och ivriga att få spåra.  Bordercollien Jasper tog sitt tredje 1:a pris och blev därmed Champion idag. Han är troligtvis Sveriges första bordercolllie som blir det eftersom man tidigare (före 2012) enligt Vallhundklubbens regler inte kunnat bli Viltspårchampion.


Fin nykorad Champion.

När vi klockan 9 kom till samlingsplatsen var det ett par minusgrader men härligt solsken. Molly fick starta först och när vi promenerade ut till sökrutan berättade domaren att det var lite svårare att känna bloddoften då molekylerna "fryser till" och inte släpper sina doftämnen förrän någon grad över 0:an.
Shit, vilken otur att få starta först.

Sökrutan hade han lagt på ett klurigt sätt med en bit av skogsvägen inkluderad. Man kunde inte ens gissa i vilken riktning spåret gick - men det heter ju "lita på hunden" och det gjorde jag. Molly tog 3 minuter på sig i rutan och sen bar det iväg.
Lite trevande och med mycket ringning tog vi oss framåt. Det märks på hennes spårande att det är mycket svårare med 1/3 mindre blod. Hon är väldigt noggrann och kollar gärna 2 gånger att vi är på rätt spår - det tog oss idag 35 minuter innan klöven var funnen. Det är den längsta spårtid vi någonsin haft. Tack vare att Molly inte förivrade sig och blev trött och flåsig så orkade hon utan några som helst problem fullfölja spåret.
Det var en stolt hund som kom med klöven fint i munnen till parkeringen. Matte var också mycket nöjd med sin hund som fick en 1:a.

Här visar Ingela spårläggarkäppen som fylls med 2 dl blod och som har en liten svamp i botten som man "stämplar" spåret med. Inte några blodskvättar i naturen med en sådan här manick inte:-((



När vi kom hem tog vi en välförtjänt siesta i solstolen och begrundade dagens händelse.


I morgon kommer barnbarnet Axel och hälsar på så nu ska vi plocka undan saker som Matte är rädd om. Tror nog vi tar bort Mollys leksaker också - kan ju annars hända att hon vaktar dom och det vill vi inte vara med om. Hans grejor vet hon att hon inte får röra. Ordning och reda med andra ord.
Hej so long!

8 kommentarer:

  1. Så härligt med en dag i spårskogen. Svårslaget påsknöje!

    SvaraRadera
  2. Grattis till ettan!! Idag har vi också kommit igång med lite spårträning.Fick bli en anlagskurs med Thea uppe i härliga Vedema!!

    SvaraRadera
  3. En perfekt dag ser det ut som.
    Grattis till ettan säger vi också!
    Vov från grabbarna boys!

    SvaraRadera
  4. Förstår ju att du behöver vila efter en sådan intensiv dag!
    När du e så duktig.
    Ha det gott.

    // Ricco & Alfons & Matte!

    SvaraRadera
  5. GRATTIS till erat 1:a pris i vilt spår :) vad duktiga ni är.

    Roligt att ni hittade till oss föresten :)

    Tror inte alls att det gör nått att både köra viltspår och person spår med sin hund. Men man ska kanske lära in det ena först innan man börjar med det andra. Jag personligen skulle du lära in person spåret först för det blir ju lätare med blod i. Sen är det väl mycke mindre blod i den högre klassen har jag visst hört.

    På tävlingen så ligger spåret 100-120 min i elit klass som vi tävlar i. Så är spåret 1500 m långt och det ligger 7 små och en stor apport i spåret och man har max 35 min på sig att komma till slutet.

    Hoppas att du blev lite klokare.

    SvaraRadera
  6. Tycker det verkar så roligt med spår!

    SvaraRadera
  7. GRATTIS!!!!!
    Så duktig hon är

    SvaraRadera
  8. vad härligt väder det verkade vara och vad bra det går för er. Kul att ha en stor träff så med andra vovvar. Det är det som jag tycker är kul, när man inte bara är med cockerfolk. Tror det ger mer att träffa andra ibland faktiskt. Jag tycker det själv och det är ju min åsikt ; )
    Lycka till i spååret 2012 nu framöver : )

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.