söndag 15 januari 2012

Svullen nos

I torsdagskväll, då jag skulle säga godnatt till Molly, upptäckte jag att hon såg väldigt annorlunda ut i sitt "ansikte". Hon, som annars har en ganska så lång och spetsig nos, var nu alldeles rund och tjock över nosryggen. Läpparna var tjocka och alldeles hårda och mörkt röda på insidan.

Klart husse och jag blev bekymrade för vår lilla älskling, men hon verkade inte ha svårt att andas och näsan var kall och fuktig precis som vanligt. Hon var lite ömklig men snurrade ihop sig och somnade.

Vid 1.30-tiden vaknade hon och kliade sig på nos och öron, bökade bland kuddar och täcken och skakade på sig så öronen fladdrade och smällde.

Jag for upp och kollade hennes allmäntillstånd, vi gick ut i trädgården för att få lite svalka och jag googlade på "svullen nos". Det mesta tydde på allergisk reaktion eftersom man kunde utesluta getingstick, ormbett och paddslem.

Så småningom lugnade hon ner sig och somnade om, men inte jag som låg och lyssnade på hennes andning.

Vid 4.30-tiden var det färdigt igen och då verkade hon dessutom lite febrig. Skulle vi åka till djursjukhuset eller avvakta tills vår veterinär öppnade?
Hon lugnade ner sig igen och vi beslöt avvakta någon timme till.

Strax efter 8 var vi hos veterinären men då hade den värsta svullnaden lagt sig förutom på öronlappen, precis i nedankanten, där var det två stora svullnader. Hjärta och andning var bra, temp 39,1 och Molly var pigg.
Hon fick dock en cortisonspruta och veterinären tog ett odlingsprov på innehållet i öronen som visade lite jästsvamp samt en del bakterier. Vi fick recept på örondroppar och cortisontabletter och veterinären bad oss återkomma om hon blev dålig igen.

Vi skulle ta det lite lugnt på fredagen och sanningen att säga så var vi ganska så trötta allihop eftersom nattsömnen varit obefintlig.

Molly åt och var som vanligt, men strax efter vi gått och lagt oss på fredagskvällen kräktes hon upp sin kvällsmat - nej inte en natt till med oro! Men natten avlöpte väl och vi sov gott alla tre.

På morgonen blev det lite ris till frukost för henne och hon verkade nöjd med det. På kvällen "steppade" hon och visade tecken på att vilja ha mat - så då fick hon en halv portion.

Idag, söndag, har hon ätit som vanligt, vi har varit ute på en härlig promenad och allt verkar för tillfället (ta i trä) bra.



" - Matte droppar något i mina öron 2 gånger per dag och på fredag skall veterinären kolla mig igen. Obs mina öron är inte så lurviga idag som på bilden för den togs en dag i november då vi var på stranden".

11 kommentarer:

  1. Det är inte alls roligt med allergiska reaktioner, vi vet :-(! Men tur att hon verkar bättre nu, vi håller tummar och tassar för att det försvinner lika snabbt som det kom!

    SvaraRadera
  2. Usch stackars er . Hoppas hon kryar på sej

    SvaraRadera
  3. Jobbigt! Men så bra att problemet verkar vara på tillbakagång redan. Stackare Molly, puss på dig!

    SvaraRadera
  4. Vad konstigt - har hon ätit något annorlunda?
    Tur hon är på bättring i alla fall, man blir ju så orolig...

    SvaraRadera
  5. Krya på dig ordentligt nu Molly

    SvaraRadera
  6. Veterinären trodde att Malte eventuellt har stuckit sig på något (eller blivit biten) och att det sedan kommit in mögelsporer (från ex.vis en lövhög) som har gjort att där blivit en allergisk reaktion. Eftersom det var så lokalt så trodde de inte att det kunde vara mat lr liknande, därför såg de inte heller nån mening med att göra en utredning på det.
    Malte åt kortison (Prednisolon) i ca 4 veckor efteråt men nu äter han inget utan jag har bara fått tabletter att ha hemma om det skulle dyka upp igen.
    Jag får, om jag vill, göra en utredning på det men sålänge han är frisk ser jag ingen mening med det. Har läst att hundar kan få "engångs"-allergier och hoppas på att det var en sådan :-)

    Hoppas du fick lite svar på dina frågor! :-)

    SvaraRadera
  7. Stackars lilla gumman! Och stackars matte o husse!
    Jag tänkte faktiskt på det Emma skriver om, att Malte ev stuckit sig. Kan hon ha stoppat huvudet i nå'n olämplig buske? Det låter ju som en allergisk reaktion.
    Bra veterinären kollade, och ännu bättre att det lugnat ner sig. Och att hon vill ha mat:) Ska ju en del till för att en cocker ska vägra...
    PUSS till fröken från oss!

    SvaraRadera
  8. Stackar lilla Molly hon måste ju få sin spårnos i form inför vårens klövjakt. Här har vi Teddy som ständigt går på droppar i öronen inget kul alls.

    SvaraRadera
  9. Usch då, inte kul att läsa om din reaktion för vad det nu kunde va!!
    Tur att du mår bättre nu, det är inte kul alls när vi inte mår bra.
    Vi vet av egen erfarenhet just nu.
    Vov från grabbarna boys!

    SvaraRadera
  10. Å stackars Molly!
    Inte kul när de inte kan säga vad det är!
    Men skönt att hon verkar bättre.
    Hoppas det inte var något allvarligt!
    Krya på dej Molly.

    // Ricco & Alfons & Towe

    SvaraRadera
  11. De där nätterna med sjuka hundar då man ligger och lyssnar på hur de andas, det är inga höjdare precis... :(

    Skönt att hon piggnat till nu!! :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.